Tepecik Camii

Bodrum’a gelenler bilirler, Tepecik Camii kasabanın merkezinde, kale tarafından marina yönüne giderken solda, deniz kıyısındadır. Antik dönemde agoranın olduğu yerdeki bu camiyi Tersaneci Mustafa Paşa’nın kahyası Hasan Ağa 1735 yılında yaptırmış. 80’li yılların başına kadar şimdi marinanın olduğu yerde tersaneler hala iş görüyorlardı. Yapıldığı yıllarda tam anlamıyla bir yalı camiiymiş, bu tür camiilerin Osmanlı mimarisinde fazla örneği yok deniyor. 1915 yılında Fransızların Dublex kruvazörünün açtığı top ateşiyle kubbesi yıkılmış. 1960’lı yılların başında çevresindeki yapılar yıkılmış ve cami yeniden ortaya çıkmış. Bugün sol tarafında bahçe duvarına bitişik, belediyenin bir kafeteryası var. Diğer üç yanı boş durumda. Bodrum’un eski halini gösteren birkaç fotoğrafta göreceğiniz gibi cami aslında o dönemde silüetin önemli bir parçasıymış. Alttaki iki resimde uzaktan görünen camii Tepecik Camii.





Sonra denizle arası guletlerin yanaşabileceği şekilde doldurulup bir de yaya yolu eklenmiş. Camiye girmişliğim yok ama önünden her geçişimde Bodrum’da namaz da deniz manzarasına karşı kılınıyor diye düşündüğüm olmuştu.

Mayıs ayında birgün caminin yanından geçerken iskele kurulduğunu gördüm. Camii gerçekten de çok yıpranmış, yer yer sıvaları dökülmüştü. Denizin kıyısında çürüyordu. 


Biz İstanbul’da surların ya da başka bilgisizce yapılan restorasyonları çok gördüğümüzden midir nedir restorasyon denilince korkarım. Üstelik Bodrum’da yapılacak restorasyon acaba ne kadar doğru yapılır diye de endişe ettim. Günlük yürüyüş yolumun üzerinde olduğundan caminin restorasyonunu gün be gün yakından izledim. Son bir ay içinde şekillenen, şu günlerde de bitirilmek üzere olan restorasyonun gerçekten başarılı olduğunu söyleyebilirim. Mimar değilim, yapının ilk haliyle uyumu konusunda bilgi sahibi de değilim. Ama çürüyen bina eski fotoğraflarına bakarak görebildiğim kadarıyla aslına uygun restore edildi. Camiinin en önemli özelliği yalınlığıydı. Bu korundu.





Araştırınca öğrendim; geçen yıl anayolun -yani Cevat Şakir caddesinin- caminin önündeki bölümü ve karşı bağlantı yolu caminin zeminini güçlendirmek için kazılmış. Uzun süren bir çalışma yapılmış, yolun altına geniş borular yola de büyük ızgaralar döşenmişti. Meğer yağmur suları denize ulaşırken caminin zemininde birikiyor, camiyi çürütüyor, tehdit ediyormuş.


Sonuçta iyi bir iş yapılmış, Bodrum’un simgelerinden biri kurtarılmış oldu. Kimler yaptıysa teşekkürü hakettiler. Bir ara da artık olmayan Aya Nikola ortodoks kilisesi hakkında yazacağım. Onun hikayesi bizler için utanç duyulması gereken bir durum.

Not: Bu yazıdan sonra camiinin restorasyonu bitirildi. Solunda, bahçe duvarına bitişik elektrik trafosu kaldırıldı. Belediye çay bahçesi de sökülüp elli metre öteye taşındı ve boşalan alana küçük bir meydancık yapıldı. Belediye bir yerlerden kocaman zeytin ağaçları söküp getirdi. Hem Bodrum'a bir meydancık kazandırıldı, hem camii öne çıktı, görünür oldu. Emeği geçenlere teşekkürler.

Camiinin 2012 Aralık ayındaki durumu




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?