Kış mevsiminde Bodrum


Baştan söyliyeyim, Bodrum’un kışı yazından daha güzel. Bunu söylediğimde bazı kişiler “hadi canım olur mu?” diyorlar ama gerçekten böyle. Tabii yine aynı konu; bu benim için böyle, şehir hayatını seven ve ona alışık kişiler için geçersiz.

Öncelikle şu var ki, Bodrum çok uygar bir kasaba. Neye göre ölçtüğümü yazayım; temiz, düzenli, sakin, trafik kurallarına büyük ölçüde uyulan, spor imkanı olan bir yer. Belediyesi çok iyi çalışıyor. Bunlar bence bir şehrin uygarlığını ölçmek için bazı kriterler. Kişi başına düşen sinema sayısı ya da konser vb. etkinlik sayısı meyhane sayısından çok az ama o kadar olur. Bu arada haftasonu Gümüşlük’te caz günleri başlıyor. Yetmez ama iyi girişimler. Sırada Bodrum için bir caz festivali projesi var.

Bodrum’da kışın korna sesi duymazsınız. Eğer duyuyorsanız büyük olasılıkla 34 plakalı bir araçtır. Memurlar veya banka gibi yerlerde çalışanlar akşam iş çıkışı hava yağışlı değilse genellikle sahilde yürürler, banklarda otururlar veya sahilde bulunan çay bahçelerinde laflarlar. Bodrum’da hiçbirşey acele değildir. Eve gidiş de acele olmaz. Hayat burada sakin, yavaş ama ağır değil. Aslında hiçbirşey ağır değil, hava da öyle...

Yılın ilk günü Azmakbaşı sahili
Bir kış günü çarşı meydanı
Şubat ayında Yalıkavak
Mart ayında Yalıkavak
 Bodrum’da benim gibi yerleşen çok İstanbul’lu var diye söz etmiştim. Açılan hastaneler –yakında Acıbadem de açılacak- hatırı sayılır bir sağlık ekibinin de Bodrum’a yerleşmesine neden olmuş.

Bodrum’da spor yapmak isteyenler için fırsatlar var. Örneğin ben haftanın üç dört sabahı yüzmeye gidiyorum. Belediyenin kapalı havuzu var ve evime arabayla 5 dakika. Bunu istanbul’da nasıl yapabilirdim?


Bodrum’un kışı odun kokusuyla başlıyor. Kömür yakmak yasak olduğu için evlerde odun sobası yakılıyor. Ya da benim gibi şömine ve klima işbirliğiyle ısınılıyor. Akşam yürüyüşe çıktığımda sokakta duyduğum odun kokusu kışın habercisi.

Evin kış köşelerinden biri

 Kışın haftaarası restoran ve meyhaneler yine dolu ama haftasonları yer bulmak için erken davranmak lazım. Yalıkavak, Bitez gibi civardan gelenler olduğu gibi, haftasonu için özellikle İstanbul’dan çok gelen oluyor. Kış güneşinin ve ılık Bodrum kışının tadına varanlar yılda birkaç kez gelmeden edemiyorlar. 



Ve en önemlisi kışın buraya gelenlerle yazın gelenlerin kimlikleri çok farklı. Kışın gelenler Bordrum’un tadını bilen, şehir kalabalığından bir süre için de olsa uzaklaşmak isteyenler. Yazın gelenler malum... Kışın –bayram tatilleri hariç- siyah cip ve puro kokusu yok.

Aralık ayında Bodrum
Ocak ayında Gümüşlük'ta lodos
Ocak ayında Bodrum'da fırtına bulutları
Mart ayında Yalıkavak'ta gece
Puslu bir kış sabahı Yalıkavak

2008 kış mevsiminde Yalıkavak'ta balıkçı Sait'in sahili

Evet gerçekten de Bodrum kışın çok daha güzel. En soğuk dönem olan ocak ayının ortasıyla şubat ayının ortası olan şu günlerde kalın kazakları giyip sahilde yürüyüş yapmanın tadını almak için bir kez gelmeniz lazım. Şehre döndüğünüzde aklınız burada kalacak ve yine geleceksiniz...

Aşağıdaki videoyu dün öğlen çektim. En soğuk dönem dediysem aklınıza buz gibi bir hava gelmesin diye buraya alıyorum...


Yorumlar

  1. yazdıklarınızı okudum,,merak ederdim kışın nasıl bodrum diye ? yerleşik hayat nasıl olur bodrum da ? son 1 senedir bunu düşünüyorum ve bodrum a yerleşmek istiyorum,,,fotograflardan gördüğüm kadarıyla gercekten güzelmiş, gelme istegim daha da arttı,,ben ögretmenim ve bir ay kadar sonra bodrum a tayin istemeyi düşünüyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Biz 14 mart cts ptz 2 gunlugjne istanbuldan gelecegiz. 5 kız... gumuslukte kalacagz. Var mi siddetle tasiyeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Hayallerinizi yıkmak istemem ama Gümüşlük Bodrum'un en sıradan balık restoranlarının olduğu yerdir. Adı çıkmıştır ama asla iyi değildir. Mesela ben en son yedi-sekiz yıl önce gitmiş ve tövbe etmiştim. Kalacak yer konusunda fikrim yok doğrusu, bilmiyorum. Kışı çok sakin olduğundan bir çok yer kapalı zaten. Programınız nasıl bilmiyorum ama sizin yerinizde olsam Bodrum merkezde kalır, Gümüşlük'te -hava iyi olursa- günü değerlendirirdim.

      Sil
  3. Bir haftaya kadar bende gümbete gidiyorum iş için, ama bodrumun kışını gerçekten merak ediyorum.Bakalım artık gidip göreceğiz..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, mükemmel yorumlar ellerinize emeklerinize sağlık.En başından başladım aradığım her tavsiye ve bilgiyi bulacağımı umut ediyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Ben 32 yaşındayım ve 10 yaşımdan beri bodruma geliyorum. şuan evliyim ve 25 yaşında bir kızım var. Yıllardır bodruma yerleşmek istiyorum ve artık hayalimi gerçekleştirmek yolunda atımlar atıyorum. Öncelikle evimiz yazlık olduğu için kış için dönüştürmem gerektiğini düşünüyorum.Çok soğuk olmuyormuş ama evde çocuk olduğu için sıcak olması benim açımdan önemli. şuan istanbulda anadolu yakasında yaşıyorum. Kızımın burada büyümesini istiyorum trafikten kalabalıktan uzak...her zaman aşıktım bodruma mavisine beyazına pembesine..yazlığımız gümbet kavşağında ortaköy sitesinde. muhteşem bir bodrum kuş bakışı manzaramız var ve ben her gün o tabloya uyanmak istiyorum. önümüzdeki 2 yıl içerisinde taşınmak niyetindeyiz. Eşim tadilat dekorasyon işleri ile uğraşıyor bende Mütercim Tercümanlık mesleğimi burada yapmak niyetindeyim. Sizinde öneri ve fikirlerini merak ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bodrum ile ilgili epey yazı yazdım bu blogda. Ekleyeceğim fazla bir şey yok. Sadece şunu belirteyim; Bodrum artık eski Bodrum değil. Küçük İstanbul oldu. Trafik burada da başladı. Hayat pahallılığı burada da var artık. Umarım hayal kırıklığı yaşamazsınız. Şansınız bol olsun.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?