Bodrum sokaklarını gezmeye devam


Geride bıraktığımız yılın son haftasında Bodrum sokakları üzerine bir dizi fotoğraf çektiğimden söz edip bu fotoğrafların bazılarının yer aldığı bir yazıya blogda yer vermiştim (http://bodrumluhayat.blogspot.com/2011/12/bodrumun-ustu-ack-koridorlar-sokaklar.html ) Bu diziye Bodrum’un Üstü Açık Koridorları adını verdim çünkü Bodrum sokaklarını iyi tarif ediyor. Gerçekten de sokaklar bazen bir evin koridoru kadar dar olabiliyor. Fotoğrafladığım sokaklar Bodrum’un eski mahallelerinin sokakları. O sokaklar Bodrum kimliğini oluşturan en önemli unsurlardan biri. Beyaz taş evler de kimliği oluşturan ikinci unsur. Maviye boyalı bahçe kapılarıyla pencere konturlarını ve begonvilleri de eklediğiniz zaman kimlik tamamlanıyor. Ne yazık ki eski taş evlerden günümüze kalanlar çok fazla değil. Kimi yıkılmış yok olmuş. Kimini ise henüz bu mirası koruma kararı başlamamışken mal sahipleri yıkıp yerine daha büyük tuğladan evler kondurmuş. Neyse ki artık koruma var, taş evlere dokunamıyorlar.

Sokağın kış mevsimindeki hali...
Bu da bir bahar akşamındaki görüntüsü
Saray sokak

Evden marinaya yürürken her gün geçtiğim yol
İlk geldiğim zamanlar Bodrum’un daracık sokaklarında kayboluyordum. Hala da az bildiğim bölgeler var ve oralarda yine kayboluyorum. Bodrum’un sahil tarafındaki sokakları denize açılır. Daha tepelerdekiler de aynı yöne, yani güneye açılır, böylece yönünüzü bulabilirsiniz.


Bodrum'da sokaklar denize açılır


Ahmet Ertegün'ün Ağa Han mimarlık ödülünü alan evinden bir detay. Mimar Turgut Cansever'i de hatırlayalım





Bu ev Mozolenin tam karşısında. Bahçesindeki Mozoleden kalma taşlara şaşmamak gerek


Yazın dar sokaklar güneşi içeri sokmadığından nispeten serin olurlar. Gün akşama dönerken elinde havlusu, üzerinde mayosuyla gençler ve çocuklar evlerine dönerler. Gün battığında artık bahçelerden veya evlerin avlularından bazen televizyon sesi, bazen dışarıya kurulan sofranın sesi sokağa taşar. Hayatın sesi birbirine karışır. İlla ki camı açık mutfaklardan patlıcan ve biber kızartması kokuları yayılır, anason kokusuna eşlik eder. Bodrum’da hayat yazın sokakta geçer. Sokaklar burada sokak değil, evin dışarıdaki koridorudur. Bırakın iki arabayı, iki motorsikletin bile yanyana geçemediği sokaklar sanki evin içinden geçer. Hele çıkmaz sokaklar tam bir sürprizdir. Bazılarının girişinde hiç işaret yoktur. Sokağa girersiniz ve bir evin avlusunda bulursunuz kendinizi. Benzeri durumu daha önce birçok defa yaşamış bir köpek yattığı yerden göz ucuyla size bakar. Kediler zaten hiç oralı olmaz bile.









Bu da geniş cadde (!) kadrosundan bir sokak
Bugün benim evimin bulunduğu Eskiçeşme Mahallesinin yakın civarından bazı karelere yer veriyorum. Önümüzdeki iki gün şiddetli yağış ve lodos olacak. Yağışın kesildiği zamanlar kamerayı alıp gezinmek istiyorum. Çünkü lodos fırtınasında Bodrum çok başka bir görünüme bürünüyor. Lodos buraya yakışıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?