Bugün Bodrum'un Yeniköy mahallesinde gezinelim

Bodrum'un merkezinde oniki mahalle var; Cevat Şakir, Cumhuriyet, Çarşı, Eskiçeşme, Gümbet, Kumbahçe, Tepecik, Torba, Türkkuyusu, Umurça, Yeniköy ve Yokuşbaşı. Daha önce yazdığım gibi, benim ev Eskiçeşme mahallesinde. Eskiçeşme Gümbet sınırından Tepecik camiine kadar olan bölgenin marina tarafını kapsıyor. Yani Oasis tarafından Bodrum'a girdikten sonra sağ taraftaki Bardakçı, Orduevi, Migros, Mozole ile marinayı kaplayan sahil bölgesi Tepecik camiine kadar Eskiçeşme. Mozolenin karşısındaki yokuştan itibaren karşıki dik sokaklar ise Yeniköy mahallesi. Eskiçeşme ve Yeniköy Bodrum merkezinin en kalabalık iki mahallesi. Ve de en eski yerleşimin olduğu bölge. Mozoleyi göz önüne alırsanız Eskiçeşme mahallesinde 2500 yıldır hayat var. Benim yaşadığım ev Mozoleye çok yakın. Evin yapımında, bahçemde mozoleden kalma taşlar kullanılmış.


Sarı nokta benim yaşadığım evi işaret ediyor. Bu yazıda fotoğrafları olan mahalle, Turgut Reis caddesi ile Bodrum-Turgutreis yolu arasındaki bölgedir








Bu yazıda Yeniköy mahallesinden bazı sokak ve ev fotoğraflarına yer vermek istiyorum. Yeniköy Bodrum'a tepeden bakar. Sokakları tipik Bodrum sokaklarıdır ve tam bir mahalle yaşamı vardır. Yokuşludur. Evler iç içedir. Sokakta çocukların oynadığı, miskin kedilerin güneşlendiği, bildiğimiz bir mahalle işte. Yol üstü, ayak altı değildir. Yerli veya yabancı turistlerin güzergahı üzerinde değildir, o yüzden de çok sakindir. Hele yazın hayat durmuş gibidir. Öğle sıcağında kurutulan çamaşırların kokusunu duyarsınız. Herşeyin yavaş aktığı Bodrum'un en yavaş mahallelerindendir. Bizim Eskiçeşme Bodrum'a giren arabaların sahile indikleri veya çarşıya gittikleri geçiş yolu üzerindedir, ara sokaklarında yazın arabaya ve en çok da motorsiklete rastlarsınız. Yeniköy ise yolun solunda, denizin karşı yönünde tepeye doğru yükselen bir mahalle olduğundan sadece mahallelinin araçları vardır. O yüzden de ayrıca sakindir.



Tipik bir çıkmaz sokak

Bu da tipik bir Yeniköy mahallesi sokağı





Dediğim gibi Eskiçeşme, Yeniköy eski mahallelerdendir. Kumbahçe, Omurça ve Çarşı mahallelerini de bunlara katabiliriz. Bu mahallelerin ortak özelliği sokakların denize dik olması. Bu sokaklar hem yağmur suyu drenajıdır hem de denizden gelen esintiyi mahalle içine taşıyan koridorlardır. Eski mahallelerde asfalttan kendini kurtarmış eski sokaklar hala taştır ve sokak içlerine serinlik yaparlar.








Yeniköy ile ilgili fotoğrafları ikiye böldüm. Şimdi siz birinci bölümündeki fotoğrafları incelerken ben diğerlerini hazırlıyayım.





Yorumlar

  1. Bu sokaklarda dolaştığımı hayal etmeden yapamıyorum:)
    Fotoğraflar ve anlatımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Istek parca: Sokaklar ve mahalleler bitince 'pazarlar' yazisi alabilir miyiz? Ortakent, Bodrum, Yalikavak pazarlari, karakterler, cesitli renklerde zeytin ve yagi, fiskiran kirmizilikta domatesler ve her daim diri duran yesilliklerin fotograflari ile lutfen. (Kreatife bu kadar detay verilmez gerci affola) Ne zaman sira gelirse...

    YanıtlaSil
  3. Tamam memnuniyetle. Aslinda epey bir malzeme var ama biraz daha gezeyim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?