Bodrum'da Ottoflamm'da Shantel ile Ege ve Balkan ikilisi


Shantel’i bilir misiniz? Hırvat asıllı ama Almanya’da büyüyen müzisyen, orta karar bir dj iken, köklerinin müziğine yeni bir tarz getirerek bir anda dünyada bilinir oldu. Balkan ve Doğu Avrupa’nın ezgileriyle dj’lik alt yapısıyla birleştirip insanın içini kıpır kıpır eden yeni bir tarz oluşturmuştu. Zaman zaman klezmer, sefarad müziği, rembetiko gibi geleneksel müzikleri ve balkan çingenelerinin ezgilerini yorumladı. Çok da başarılı oldu. Orkestrasının adı Bucovina Club. Bucovina Romanya’da bir bölge diye biliyorum. Geçmişinden dolayı çingenelerle olan bağlantısı Shantel’in önemli bir avantajı. Çingenelerin Balkan Müziği’ne olan güçlü katkısı, Shantel’in müziğinin temeli. En bilinen ve satan albümü Disko Partizani bizde de çok sevilmiş, iş yapmıştı. Shantel’i ben birkaç kez İstanbul Babylon’da izlemiştim. Ancak onlar dj setleriydi. Yine de çok eğlenmiştim. Cazın yanı sıra dünya coğrafyalarının ezgilerine, ama özellikle de Yunan ve Balkan ezgilerine olan merakımdan dolayı Shantel bana hep iyi gelir. Geçen hafta Bodrum Gölköy’de bu yaz açılan Ottoflamm’da Shantel konseri olacak haberini duyunca Cuma akşamımı bu konsere ayırdım. Üstelik bu sefer Bucovina Club ile birlikte geliyorlardı yani sahnede canlı izleyebilecektim.
Önce Ottoflamm’dan biraz söz edeyim. Otto’yu ve Flamm’ı bilenler bilir. Bilmeyenler için bir iki bilgi kırıntısı vereyim; Otto önceleri Asmalımescit’te Babylon’un sokağının sonunda, solda, birkaç basamakla inilen, akşamları pizza, makarna gibi hafif yiyeceklerin olduğu ama asıl önemlisi iyi müzik çalan bir mekan olarak başladı. Zaman içinde epey popüler oldu. Cuma ve Cumartesi geceleri küçük mekana sığmayan müdavimleri sokağa taşmaya başladı. Elinde içkileriyle reklamcı, tasarımcı ağırlıklı müşterileri sokakta saatlerce ayakta sohbet edip müzik dinlerdi. Ben de müdavimlerinden olmasam da ara sıra giderdim. Benim müdavim olduğum mekan, aynı sokağın başındaki Flamm’dı. Biraz yaşın da etkisiyle olmalı, Flamm’da daha sakin müzik dinleyip, masada sohbet edip iyi yemek yemeyi tercih ederdim. Ama yemek sonrası mutlaka sokağın aşağısına iner eğer ayakta duracak yer varsa bir süreliğine Otto’ya uğrardım. Otto sonra yukarıda Sofyalı sokakta Sofyalı meyhanesinin tam karşısına ikinci Otto’yu açtı. O arada ben Bodrum’a yerleştim, Asmalımescit ile eskisi gibi ilişkim kalmadı.

Gün batımında Gölköy ve Ottoflamm


Flamm ise yıllardır aileden tanıdığım ve İrfan abi dediğim İrfan Kuriş’in mekanıydı. İrfan Kuriş her zaman en iyi mekanları açar, bir zaman gelir orayı bırakır yenisini açar, böyle oynar işte. Bir zamanların Türkbükü efsanesi Maki onun projesiydi mesela. Flamm da Asmalımescit’te Sofyalı Sokak ile Babylon’un sokağının kesiştiği köşe binadaydı. Çok iyi mutfak, çok iyi atmosfer vardı. Orta yaşa hitap eden bir mekandı. Yazın sokaktaki masalarda otururduk. Kışın ise her cuma akşamı bir araya geldiğimiz ekiple ayda bir Flamm’da bir araya gelir, iki camın olduğu köşe masaya otururduk. Genellikle menüsü gereği şarap içerdik. Geçen gün irfan Kuriş ile sohbet ederken hatırlatta, bir keresinde bizim masada 14 şişe şarap içilmiş. Kaç kişiydiniz derseniz, o akşam sekiz kişi olduğumuzu hatırlıyorum. Şimdi artık Flamm yok, biz de o atmosferi kaybettik. Öyle tahmin ediyorum ki İrfan Kuriş Asmalımescit’te çevredeki meyhanelere kıyasla epey pahalı ve üstelik meyhane değil de nitelikli bir restoran açacağı zaman laf eden çok olmuştur. Deli misin, burada tinerciler var, iş yapamazsın demişlerdir. Ama sonra hepsi Flamm’da iyi yemek yemiş olmalılar. Yıllar sonra “Flamm’ı devredeceğim” dediğinde ben dahil herkes “etme eyleme Asmalımescit tavan yaptı, iş iyi gidiyor” dedik. İrfan abi ise Asmalı bitiyor dedi. Demesinden bir yıl sonra Asmalı gerçekten de bitti. Şimdilerde artık eskinin nitelikli mekanları kötü birahanelere dönüştü. Bilindik mesele; Asmalımescit’in bağlı olduğu Beyoğlu Belediye’sinin artist başkanı sokaklardaki masaları kaldırdı falan...
İşte bu anlattığım Otto ile Flamm Bodrum’da Gölköy’deki eski Havana’yı alıp Ottoflamm’a çevirdiler. Cuma akşamı hem Shantel’i dinlemek hem de İrfan abiye ve Otto Nevzat’a hayırlı olsun demek için Gölköy’e gittik. Mekan çok ama çok başarılı olmuş. Hem bar-restoran, hem geceleri club ve hem de otel olarak tasarlanmış bir kompleks. Herşey mükemmel. Tam ince rafine zevkin çizgilerini taşıyan bir yer olmuş. Yemekleri anlatmama gerek yok, Otto’nun ve eski Flamm’ın en iyi lezzetleri bir araya gelmiş. Yazın kırmızı şarap içmekte zorlandığım için rakıyı tercih ettik. Rakı için de çok uygun ve lezzetli mezelerle, gece Gölköy’ün göl gibi denizinin dibinde harika bir yemek yedik. Ve yemeğin sonuna doğru Shantel ve Bucovina Club sahneye çıktılar. 








O kıpır kıpır müzik ile önce yerimizde zıplamaya, sonra sahnenin önündeki çimlerin üzerinde zıplamaya başladık. Sonrası... Sonrası için aşağıdaki videoyu izlemenizi veya Youtube için http://www.youtube.com/watch?v=Xjnr8pcy75Y&feature=plcp  linki tıklamanızı öneririm. Toplam dokuz dakikalık bir video. Atmosferi anlayabilmek için zamanınız varsa tamamını izleminizi öneririm. İzlerseniz bir süre sonra elleriniz ve ayaklarınızla tempo tutmaya başlayacaksınız.  Özellikle beşinci dakikadan sonrası konserin arkadaşlar arası partiye dönüştüğü bölümü gösteriyor. iPhone ile ve o kadar rakıyla ancak bu kadar çekebildim. 



Hem Ege denizi hem Ege kıyısında Balkan ezgileri benim için harika bir ikili oldu. En sevdiğim coğrafyada, köklerimin olduğu Balkan bölgesinden de örneklerin olduğu ezgilerle gerçekten hep neşeyle hatırlayacağım bir gece geçirdim.
Ege iyidir... Hele Balkan ile birleşince tadından yenmez oluyor.

Yorumlar

  1. Iyı gunler Serdar bey,

    Ikı haftalık tatılden vede evımız kesın Bodrum donusune hazırladıktan sonra bugun Bopdrumdan cıktık Kanada ya gerı donuyoruz. Su anda Loungea ucak beklerken esım ELLE dergısının 110. sayfasında sızden ve yazılarınızdan bahsedıldıgı gosterdı. Eh artık sızde Bodrum kadar meshur oldunuz. Kısın Kaptanda karsılastıgımızda musadenızle bır ımza ıcın masanıza ugramak hemde guzel yazılarınızın devamını rıca etmek ısterım.

    Kanada'dan Nıyazı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?