Bodrum'da caz dinlerken.

Bodrum’da daha çok Yunan müziği dinliyor gibi bir izlenim bırakmış olabilirim. Ama CD arşivimin %75’i caz müziğinden oluşuyor. Yunan müziğini eskiden de dinlerdim de, Bodrum’a yerleşince doğal olarak ilgim arttı. Çünkü bu coğrafyanın müziği ve bunu hissediyorsunuz. O cilveli buzuki sizi damarınızdan yakalıyor ve burnunuza anason kokusunu getiriyor. Ya da Gökova’dan Datça’ya giderken Dalaras’lar, Alexiou’lar, Theodoriou’lar, Parios’lar harika yol arkadaşı oluyor. Ama gün içinde daha çok caz dinliyorum. Özellikle akşamları evdeyken. Çünkü evde olduğum akşamlar dinlenmek için kaldığım akşamlar. Hele uzun kış gecelerinde evin müzik dinlediğim üst katında saatlerce CD’ler içinde geziniyorum. CD arşivimi önemsiyorum. Uzun yıllar emek verdiğim bir arşiv oldu. Binden fazla CD oldu ve tümü orijinal. Galiba arada yedi sekiz kopya bulunuyor o kadar. Son dönemde mp3 formatı meselesi çıktığından beri bazen ben de o formatta kayıtları iTunes arşivime atıyorum ama inanın pek içime sinmiyor. Kitabı tabletten okumak gibi sanki. CD’nin kapağı, içindeki bilgiler CD’yi CD yapan müzik kadar olmasa da önemli unsurlar. Onlar olmadığı zaman eksik oluyor. CD’nin içinden çıkan küçük kitapçığı karıştırmak ayrı bir lezzet.

Evdeki CD'ler... Sol taraf caz, en üst dünya müzikleri müzikleri
Yunan ve latin müzikleri
Cazın devamı ve blues CD'leri
Yıllar içinde CD arşivimin çok büyük bölümünü kuzenim Hakan Atala’nın Tünel’deki Lale Plak dükkanından edindim. Hakan ile beraber büyüdük. Yani çocukluktan beri beraberiz. Müzik zevklerimiz çok uyuyor. O cazda biraz nefesli enstrümanları ben piyanoyu tercih etsem de genel anlamda caz zevkimiz örtüşüyor. Eskiden ofisim Beyoğlu’ndayken her gün uğrardım. Şimdi İstanbul’a gittiğim zamanlar ancak uğruyorum. Epey CD yüklenip dönüyorum. Hakan olmasa bu arşivi yapmam mümkün olmazdı. Yurt dışına çıktığımda da elimden geldiğince CD alıyorum. Onlar daha çok “world music” kategorisinde oluyor çünkü cazın alasını Lale Plak’tan alıyorum zaten.

Lale Plak
Lale Plak
Lale Plak
Bodrum’da Pannonica Caz’ı açanlardan Hakan Girgin de, taa Süleyman Nazif Bar’dan arkadaşımdır. Onunla da caz zevkimiz bire bir örtüşüyor. Karşılıklı müzik alış verişi yapıyoruz. İşte bunlar mp3 formatında oluyor tabii.

Caz dinlediğim akşamlardan söz ettim. Kışın uzun gecelerinde tek başına da olsam mumları yakıp gecenin tadını çıkarıyorum. Yaz gecelerinde ise bahçede cazın tadına varıyorum. Bodrum gecelerinin ilerleyen saatlerinde sadece cırcır böceklerinin eşliğinde caz dinlemenin zevki bambaşka. Çoğunlukla yalnız olduğum bu gecelerde caz en iyi dost. Eğer yalnız değilsem de bu müziği paylaşacak, onun tadına varacak biri oluyor demektir. Zaten aksi düşünülemez ki değil mi? Hep dediğim gibi; Bodrum’da rakı masası ve Yunan müziği, Ege yollarında caz veya yine Yunan müziği dinlemeyen biriyle beş dakika bir arada olmak zor. Bodrum’u sevenin Yunan müziğini, rakıyı sevmemesi çok zor da... geriye bir caz kalıyor.


Kış gecelerinin çoğu burada geçiyor
Yaz geceleri ise burada...
Bu listeyi hazırlarken geçtiğimiz Şubat ayında Turunç-Selimiye-Datça yolculuğumu hatırladım. Buraya seçtiğim bir parça bir anda beni o anlara götürdü. Hava güneşli ama serindi, dağlarda tepelerde kimseler yoktu, dakikalarca bir araca rastlamadan orman yollarından geçerken caz dinlemiştim. O anların lezzetini hatırladım. Zaten bir koku, iki müzik... Bir anda sizi “an”lara götürüyor.

Sözünü ettiğim yolculuktan kareler

Selimiye'ye doğru... 
Şubat ayında Selimiye'de Sardunya'da

Bu listede seçtiklerim, bu yaz sizin güzel “an”larınıza eşlik ederse çok sevinirim.

Yorumlar

  1. g-henü< hepsini dinlemedim, ama Libertango'ya bayılırım zaten

    YanıtlaSil
  2. http://www.jazz.fm/player/index.htm
    http://www.relax-fm.ru/online_new.php
    http://www.mujdefm.com.tr/yayin/ist_dinle.htm


    Selamlar :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?