Bodrum'dan civar gezmeleri

Bodrum’un en sevdiğim özelliklerinden biri de, civarında bulunan Ege coğrafyasının en güzel yerlerine yakınlığı. Zamanınız ne kadarsa veya canınız nereye gitmek istiyorsa ona göre bir rota belirliyorsunuz. En yakını yarım saat, en uzağı da üçbuçuk-dört saatlik mesafelerde harika yerlere ulaşabiliyorsunuz. Ben bu coğrafyanın tadını çıkarmak için elimden geleni yapıyorum. Fırsat yaratmaya, zaman bulmaya çalışıyorum. Genellikle de cuma öğleden sonraları çıkıp pazar akşamları dönecek şekilde kısa kaçamaklar yapıyorum. Bodrum’da sürekli yaşayınca arada iki günlük değişiklikler çok iyi geliyor. Ve hemen şunu da eklemeliyim ki dönüşte Bodrum’u özlemiş oluyorum. Buranın kendine özgü bir aurası var ve eğer Bodrum ile frekansınız tuttuysa başka yerde olmayı düşünemiyorsunuz bile. Dün akşam burada yaşayan arkadaşımla bunu konuşuyorduk. İki gün için Datça’ya gittiğini, dönüşünde Bodrum’u çok özlediğini anlatıyordu. O kadar iyi anlıyorum ki. Bende de aynı durum söz konusu çünkü.

En sevdiğim şeylerden biri de yolculuğa çıkmadan hemen önce şu kareyi çekmek
Bir başka konu da şu; İstanbul’da yaşarken tatile gittiğimde tatil bitince çok üzülürdüm. Çünkü İstanbul’a ve o keşmekeşin içine dönme fikri beni sıkardı. Hele Bodrum’dan dönmek çok daha kötü yapardı. Oysa şimdi tatile gittiğim yerden dönmek hiç de öyle kötü yapmıyor. Sonuçta severek yaşadığım yere, Bodrum’a dönüyorum. Bu tarifsiz bir mutluluk. Yani insanın gerçekten olmak istediği yerde yaşaması. Sevdiği insanla ömür geçirmesi, sevdiği işi yapması kadar önemli. Zaten istemediği bir yerde, zorunluluktan yaşıyorsa sevdiği insan ve sevdiği iş ile de tam mutlu olamıyor.

Otobana alışmış insanlar için bu yollar hiç de hoş gelmeyecektir
Bu blogu izleyenler benim sık sık Ege’de turladığımı biliyorlar. Araba kullanmayı çok sevdiğim ve yüzlerce kilometre yapmaya üşenmediğim için de fırsat buldum mu vınnn… Balık yemek için Fethiye’ye, Datça’ya, İzmir’e gidip ertesi gün dönmüşlüğüm vardır. Bodrum bu saydığım yerlerin tam ortasında. O kadar ki, evimden İzmir Palas 325 km, Datça merkezi 328 km ve Fethiye’de hep kaldığım Yacht Otel 330 km. Yollar, Türkiye’de görebileceğiniz en güzel manzaraları cömertçe sunuyor. Genellikle bu coğrafyaya müthiş uyan Yunan ezgileriyle Gökova’yı, Akdeniz kıyılarını veya Hisarönü körfezini seyrederek yolculuk şaheserdir. Yalnız da olsam, arkadaşlarımla da olsam yolculuk hep iyi gelir.


İşte geçtiğimiz günlerde Gökova kıyısında rakı içmek için Çökertme’ye gittik. Çökertme Bodrum’a yaklaşık 50 kilometredir ve yolu çok zevklidir. Tabii burada yaptığım yorumlar benim hayata bakışıma göre yaptığım yorumlardır. Yoksa arada bayağı virajları olan, dar yolu sevmeyenler için çekilmez bir yol olabilir. Benim içinse mükemmel bir yol.

Çökertme'ye giderken Yalıçiftlik'te şunu yedik
Yukarı Mazı'dan geçerken hava puslu değilse durduğum yer. Gökova, Datça, Hisarönü ve ta uzakta Simi
Çökertme'de gün biterken...
... rakıya oturduk


Geçtiğimiz hafta da yine bir gece dostum Fevzi’de Ege otaları yiyip rakı içmek, gitmişken büklerde dolaşmak için Datça’daydık mesela. İki günde 735 km yol yapmışım. Kimi için akıllı işi gibi görünmeyebilir ama, burada yaşamanın bu nimetinden faydalanmak Bodrumlu hayatıma değer katıyor.

Sakin Ovabükü
Datça merkezinde sabah
Henüz çocuklu tatilciler basmadan sessiz Hayıtbükü



Cumartesi Datça pazarından alışveriş yaptım. Şunu söylemeliyim ama, bir Bodrum pazarı kadar canlı değil. Doğaldır ki daha küçük, daha az çeşit var. Bazı şeyler daha ucuz ki bu da önemli


Fevzi ve Gülüşan ile, sıkı sohbetin döndüğü Datça'da bir Fevzi akşamından 
Fevzi döktürmüştü. Bodrumluya ahtapot ile hoşgeldin demek istemiş
Nefis kalamar...

Datça'nın en sevdiğim yerlerinden Serap Çay Bahçesi

Datça'dan ganimetleri almadan dönmek yok. Burası son zamanlarda dadandığım Pehlivan. Sabundan zeytine, baldan bademe, zeytinden harnup pekmezine kadar her şey çok şık ambalajlarda sunuluyor
Fevzi'nin Ege otları...
Burayı çok severek yaşayanların derhal anlayacağı bir iki küçük not ile yazıyı bitireyim. Bu kış burada alışık olmadığımız kadar gri havaya maruz kaldık. Yaz gelmek bilmedi. O yüzden geçen gün burada yaşayan arkadaşım Instagram’da “günaydın güneşli Bodrum” yazınca altında ne yattığını hemen algıladım. Aslında o üç kelime “Yetti ama, güneşi özledik, bu grilik ne zaman bitecek, bu hava Bodrum’a yakışmıyor, ruhumuz daraldı” demenin kısa yolu.


Şunu da yazayım bitireyim; yazları İstanbul’dan Bodrum’a dönerken, özellikle Atlas’ın pilotlarının “İyi tatiller dilerim” demesi, İstanbul’a giderken de “Umarım tatiliniz iyi geçmiştir” demeleri inceden gülümsetiyor. Hani bıyık altından dediklerinden.

Hayat sakin akar buralarda...
Tatile gelecekseniz şimdiden iyi tatiller dilerim. Eğer İstanbul’da yaşıyor ve de arabanızla geliyorsanız burada trafik kurallarına azami dikkati göstermenizi rica ediyorum. Biliyorsunuz, burada gereksiz korna çalmayız. Hatta neredeyse hiç çalmayız. Öndeki araç yolda durup birini indirip bindiriyorsa sinirlenmeyiz. Kırmızıda beklerken sağdaki emniyet şeridinden gidip diğer araçların önüne geçip saygısızlık yapmayız. Burada sakiniz, hızlı araba kullanmayız. Bunları iyi bilerek yazıyorum çünkü ben de yerleştiğimde ilk birkaç gün bunların bazılarını yapmıştım. Siz de burada rahatlayın, tatilin tadını çıkarın, gevşemiş olarak dönün.


Yorumlar

  1. Siz hep böyle yazın gezdiğiniz yerleri Serdar Bey olur mu? Hani belki size olağan, sıradan gelen şeyler oluyordur olsun onları da yazın.. Bizim gibi İstanbullular için ne kadar kıymetli bilemezsiniz :) Allah İnşallah bize de nasip eder ömrümüzü sevdiğimiz yerde geçirmeyi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de gönlünüzden geçen bir yerde yaşamanızı dilerim.

      Sil
  2. Merhaba Serdar Bey.Burada Sapanca'da yemyeşil bir köyde yaşıyorum ama,yine de deniz, yaz gelince beni çağırıyor.Bu ay sonunda Bodrum'a tatile geleceğim.Bu yıl seçimimde sizin bloğunuzun sürekli takipçisi olmam ve kalamar tadındaki yazılarınız da etkili oldu sanırım .Bodrum'u fazla kalabalık olmadan, bir haftalığına da olsa yaşama imkanına kavuştuğumda, kulaklarınızı çınlatacağım. Size Akyarlar'dan selam göndereceğim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akyarlar, annemin yazlığı nedeniyle yirmi yıl boyunca çok sık gittiğim bir koy, çok severim. Şimdi annem de artık yaz kış Turgutreis'li oldu. İyi tatiller dilerim.

      Sil
  3. İnsanın sevdiği, huzur dolduğu yerde yaşaması çok önemli. 8 senedir Cezayir'de yaşıyorum. Sevmek değil ama tuhaf bir bağlılık duyuyorum buraya. Çünkü sizin Bodrum'da bulduğunuz o sakinliği, yalınlığı, naifliği, doğallığı buluyorum burada. Elbette Bodrum pek çok kişi gibi benim de yaşamak üzerine hayalini kurduğum bir yer. Kesin dönüşümüze az kaldı artık. İzmir'e yerleşeceğiz. Bodruma daha yakınım artık. O sahiller, denizin rengi, berraklığı...Deniz'i çok özlüyorum ve yakınlarında olmayı, ama her zaman.
    Görmediğim ne çok sahil var..Datça da merak ettiğim yerlerden biri. O pazar da dolaşmak da ne büyük keyiftir. Daimi olsun bu mutlu gülümsemeniz..Öyle de olacak inanıyorum.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Yeni hayatınızda, bu coğrafyada mutluluklar dilerim. Sevgilerimle.

      Sil
  4. Serdar bey,sizin yazılarınızı okuduğumda zaman zaman endişe ediyorum , bu yazıyla yine bir iki kişinin aklı çelinecek ve insanlar o bölgeye yerleşecek diye:) Oralar bozulmasın istiyorum.
    Ne olur zaman zaman yörenin negatif taraflarının da anlatın:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarak Bodrum'a göçü durdurabilsem bunu yapardım. Beş yılda buranın nüfusunun %30 artmasının nedeni yazılarım olsa haklısınız :) Yani demem o ki, göç var, siz ne yaparsanız yapın bu bir gerçek. Bu konuya ve burada yaşamanın -özellikle "iş" konusundaki- zorluklarına parmak bastığım yazılarım var, gözünüzden kaçmış olabilir.

      Sil
  5. Serdar bey sizi geç tanıdım..Bir sonbahar sonu, kış başlangıcı bana tatili, denizi, güzellikleri yaşattınız. Teşekkürler. Sizden özel bir ricam var. Lütfen kaldığınız yerlerin otel-motel-pansiyon adlarını veriniz. Şahsen en büyük sorunum, gezmeyi çok sevsem de uygun ve temiz koşullarda nerede kalabileceğimi bilememek.Afiyet olsun. Her şey gönlünüzce olsun.25.11.2016 Özcan Atacık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?