Ege'nin mavisiyle rakının beyazı...

İnsanların rengi var mıdır? Ten renginden söz etmiyorum. Renkli kişilik dediğimiz nedir mesela? Canlı, nüktedan, sohbetinden tat alınan, bilgili gibi sıfatları peş peşe takınca renkli bir kişilikten bahsediyoruz işte. Tersi de mümkün. Varlığı ile yokluğu fark etmeyen, sünepe, mıy mıy insanlar renksizdir. Ya da sadece bir konuyu iyi bilen ama başka hiç bir konuda iki laf edeceğiniz fikri olmayan insanlar da renksizdir bence.

Coğrafyaların da renkleri var. Yeşil Karadeniz dedik mi şaşırmayız, gerçekten oralar öyle. Ben Karadeniz’i görünce kafamdaki yeşil algısının eksik olduğunu anlamıştım. İç Anadolu kahverengidir. Trakya sarı-yeşildir. Ege de kuşkusuz ki maviyle özdeşleşmiş. Ama mavi var, mavi var. Hangi mavi? Bana sorarsanız Ege tüm mavileri sahiplenmiş. Derin maviden açık maviye, türkuazdan yeşilimsi maviye kadar bütün maviler burada. Bodrum’da ve dolayısıyla Ege’de yaşamaya başladıktan sonra da mavi algım değişti. Çeşitlendi, zenginleşti. Mavinin bu kadar güzel olduğunu burada yaşamadan önce yeterince bilmiyormuşum meğer. Senede birkaç kez gelmekle olmuyormuş. Denizin dibine dalmak, her farklı sahilde başka mavi görmek lazımmış. Sadece Gökova’da bile yüzlerce mavi var. Orak Adasındaki mavi ile, Akyaka’nın denizin hemen dibinden başlayan çam ağaçlarının denize yansıdığı mavi bambaşka. Akbük ile İngiliz Limanı’nın mavisi farklı. Bakmayı öğrenip seviyorsanız, o tonları taa yüreğinizde hissediyorsunuz.

Kumbahçe mavisi
Yalıkavak mavisi
Eskiçeşme mavisi
İçmeler mavisi
Farkında olmasanız, hiç Bodrum dışına çıkmasanız bile buradaki mavileri görüyorsunuz. Farkına vardığınızda ise mavileşiyorsunuz.

Burada maviye en iyi eşlik eden renk, onu olduğundan daha mavi yapan, güçlendiren de beyaz. Evlerin beyazı, Ege’nin beyaz köpüğü... ve tabii rakının beyazı. Anason kokusuyla iyot kokusunun muhteşem ilişkisi. Burada rakıyı seviyorsanız, maviyi de seviyorsanız, rakının tadı bir misli artıyor. Denemesi bedava. Bir maviye bakıp yudum alın bir griye. Bakalım hangisi daha tatlı, daha rakı.


Ege işi mavi-beyaz








Mavi mekanlarımızdan Mahmut Kaptan
Adı Mavi mekan

























Tam mavi bir mekan. Hanende Mey.


Gökova türkuazı





Mavi dostlar...







Gümüşlük mavisi

Çökertme mavisi
Mavi Hüsnü Baba
Mavileşirken...
Maviye...


Kalimnos mavisi

Kos mavisi








Mavi Barbayanni





Demem o ki, maviyi anlıyorum, hissediyorum, beyazı da seviyorum. Tam yerindeyim.

Hem mavi hem Bodrum dedikten sonra Mavi Sürgün’ü, Halikarnas Balıkçısı’nı anmamak en hafifinden ayıp olur. Sadece bir insanın, bir kasabanın kaderini nasıl değiştirebildiğinin muazzam örneğiydi. Hem renkliydi, hem derin maviydi. Yazıyı Balıkçı’dan bir alıntıyla bitirmek istiyorum. Buradan O’na bir “Meerrhaba!!!!” demiş olalım.

Mavi Sürgün’den;

Nihayet yokuşun tepesine gelmiştik, ‘Neredeyse Bodrum görünecek’ dediler. Yüreğim çarpıyor kaç aydır buraya gelmeye çalışıyordum. Tepedeki bir dönemeci dönünce ‘şırrakguuuur’ diye Arşipel’ in koyu çividisi ölçülmez açıklıklara kadar yayılıverdi. Akşamın çividisinde koyulaşan koca Arşipel -eski deniz varlığını bana öyle bir heybetle bildirdi. Masmavi bir gürleyişti o".

Yorumlar

  1. Yüreğinize, kaleminize, deklanşörünüze sağlık,..Yine muteşem yazı ve fotoğraflar....

    Mavi huzurdur,...

    YanıtlaSil
  2. Iyi aksamlar, Mavi cok guzel, Muzeyyen cok guzel ve yasam herseye ragmen cok guzel fakat bir meze muptelasi olarak rakinin yaninda ki kirmizi pullu balik nedir acaba? Saygilarimla mustafa muhtar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sanırım fotoğraf yanılttı, pul biberli balık mezesi yoktu. Belki çiğ barbun marinenin üstündekiler öyle algılanıyor.

      Sil
  3. Yüreğinize ve emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?