Yıl sonu yazısı

Her yıl sonunda adet edinip, fotoğraflarla ve kısa notlarla bir yılın özetini yapardım. Bunu da yılın son günü yapardım. Bu sefer, ne zamandır aklımda olan bu işi son güne bırakınca, günlük koşturma içinde zaman bulamadım. İnsanın yaşadığı coğrafya, hayatını etkiliyor, Buranın ağır akan temposuna, İstanbul'daki hayattan sonra alışmam zaman aldı. Şimdi ise bunun tadına varıyorum. Acele yok. Gerek de yok, nereye yetişiyorsun? Varsın blog yazısı ayın son günü değil de yeni yılın ilk günlerinde bitsin. Ne yapalım yani? İşte bu ruh hali buranın nimeti. Bu tarzı sevmeyenler içinse katlanılmaz bir durum olmalı. İş hayatım hariç her yerde bunu uyguluyorum artık. Daha az, daha yavaş... İş konusunda da aslında daha az iş alarak bir anlamda bunu uyguluyorum. Sadece zamanlamalara uyma konusundaki titizliğim devam.

Bodrumlu hayatımda neler yaptım, nereleri gezdim, neler yedim, içtim, burada nelerle karşılaştım? Hangi manzaralarda nefesim kesildi, hangi tadlarda o yemek bitmesin istedim?

Bodrumlu hayatımdan bir yıl daha geçerken genel durum neydi diye geriye baktığımda öncelikle sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirdiğim için şükrediyorum.

Bu yıl Bodrum’dan ilk kez şikayet etmeye başladığım yıl oldu. Konu buranın kalabalıklaşması. Sadece kalabalıklaşmak olsa neyse. Problem, gelen kitlenin içinde can sıkıcı insanların giderek artması hatta çoğunluğa geçmesi. Eğer büyük şehirden kaçıyorsan o şehirdeki hayatının alışkanlıklarından sıyrılman gerek. Aksi halde anlamı yok buralara gelmenin. Gelirken büyük şehir alışkanlıklarını yanında getirenler buranın da tadını kaçırıyor. Bu yıl kırmızı ışıkta sağdan kaynak yapanlar gözle görülür şekilde arttı mesela. Buradaki insanların da trafik ahlakını bozuyorlar. Virüs gibiler. Bu tarz insanlarla mümkün olduğunca karşılaşmayacağım çevrelerdeyim ama bazen kaçamıyorsun. Bunun gibi bir çok konu sayabilirim. Ama onu bir başka yazıya bırakacağım.

Şimdi resim altları şeklinde notlarımı yazayım.

Sizlere sağlıklı, mutlu, huzurlu, şahane bir yıl diliyorum... Güzel yaşayın, kendinizi hep iyi hissedin. Mutlu edeceğini düşündüğünüz şeyleri ertelemeyin.

2016’da da ara sıra burada sohbet etmek üzere, Bodrum’dan ve Bodrumluhayat’tan sevgiler...


Yılın ilk günlerinde İstanbul'dan bir kargo geldi. Gülüşan şahane bir ajanda göndermiş. Adı Rakı Ajandası. Yani mevzuu bana uygun. Ama artık ajanda kullanmaz olduk, her şeyi cep telefonu, bilgisayar ile çözüyoruz. Önceleri hangi akşam nereye gidip rakı içtik diye yazayım dedim. Sonra mekanlardan aklımda kalanları karalamaya başladım. Derken Ege, rakı, meyhane, balıkçılar, buranın insanlarını karalamaya geçtim. Derken böyle bir ajanda ortaya çıktı. Girişte yazdığım gibi, burada hiç bir şeye acele etmemeye başladım. Ajandanın Aralık ayına dair bir çok sayfa boş. Olsun, çizerim. İlla gününde çizilecek diye bir kural mı var? Varsa da kim koymuş bu kuralı?
Mahmut Kaptan akşamları...

  1. O akşam Can, Ferhat ve Selo Fethiye'den aramışlardı. Mahmut Kaptan'dayım dedim. Geliyoruz o zaman dediler. Şaka sandım, geldiler.
  2. Kuzenim Nilgün, Osman, Mert ve Burcu gelmişlerdi
  3. Çetenin Hasan Motel'deki ilk sezon yemeği
  4. Çete Gemibaşı'nda
  1. Badem baharlarını görmeye Datça'ya gitmiştik. Tabii Fevzi'de yedik.
  2. 3 ve 4. Bu yıl yedi kez Datça'ya geçmişim, yedi akşam da Fevzi'deymişim 
Hanende Mey bu yıl yeni açılan mekanımız oldu. Listeme Mahmut Kaptan gibi, kendimi evde hissettiğim mekanlarda biri daha katıldı. Bu sefer yeni yıla da Hanende'de girdik. Coka'nın çektiği kare o akşamdan.
Bazen dostlarla, bazen yalnız, çoğu Bodrum'da, bazıları Datça, Fethiye, Söğüt, Foça'da sofralar kuruldu. Bazen Kos, bazen Kalymnos, bazen de Leros'ta. Arada da dostların evlerinde buluştuk.
Dostlarla Zazu ve Gemibaşı akşamlarından kalan güzel anılar
Bu yıl üç kere kalmalı, üç kere de günü birlik olarak İstanbul'a gitmişim.
  1. Hocam Yurdaer Altıntaş ile Kuruçeşme Marina akşamı
  2. İstanbul çetesiyle Sabahattin'de
  3. Aileyle Asmalı Cavit'de
  4. Dörtlü çete, arkadaşlar ve hocalarla Karaköy Lokantası'nda 
  1. Üç Bodrumlu Aralık ayında İstanbul'a gitmiştik. Kuruçeşme Marina akşamında Gülüşan ile buluştuk
  2. Aynı üçlü İstanbul'a dönerken İzmir'e uğrayıp oradaki iki Bodrumlu ile buluşmuştuk (Ahmet, Osman, Pınar ve Havva ile)
  3. Yılın sonuna doğru Kos'taydık (Merve, Pınar, Osman ile)
  4. Osman ile Kalymnos'ta bir Ekim günü, sonbaharda öğle uzosu yaparken 
  1. Yılın sonunda iki meyhaneci arasında dilek tutmuştum (Osman ve Mahmut Kaptan ile)
  2. Havva ve Ahmet ile günü birlik Kos'a geçmiştik
  3. Pınar ve Osman ile Kalymnos'ta teknede
  4. İstanbul çetesi 004 gelmişti (Yıldırım, Serdar, Haluk ve Amirim Selçuk ile Mazı'da)
Haziran ayında kardeşim Sena, Gülüşan ve Ahmet ile Gökova'da mavi yolculuğu çıkmıştık
Bu yıl da pazardan alışveriş yaptım. Hayatıma ne kadar az ambalajlı ürün girerse o kadar iyidir ilkesine sıkı sıkıya uydum.
Bodrum'da üzücü olaylar da oldu. Suriyeli göçmenler içler acısıydı. Eylül ayında ise sel felaketi yaşadık. 
Bazen Kalymnos'ta adanın da adası olan Telendos'ta, bazen Kalymnos'un ortasında, bazen Gökova kıyısında, bazen de Datça'da sofra kuruldu
Ege coğrafyasında gezintiler sürdü. Bu yıl da 10.000 km civarında yol yapmışım.
1. Karaburun 2. Ovabükü  3. Datça  4. Foça
  1. Üç tavuk bir horoz ile başlayan bahçede tavuk yetiştirme maceram aylar sonra horoz Abbas'ın 7/24 ötüp hiç susmaması sonucu komşuların nazik şikayetine yol açınca ve tavuk nüfusu da 12'yi bulunca sona erdi. Hepsi şimdi Pedesa'da bir çiftlikteler.
  2. Ama tavuğun yumurtladığı sıcak yumurtayla yapılan pazar kahvaltıları bu yılın en lezzetli anılarındandı.
  3. Yalıkavaklı Neriman bu yıl da benimleydi.
  4. Bu yıl da mandaline para vermedim sayılır. Bodrum bahçeleri sağolsun.
Çok güzellikler gördüm...
Güzelliklerin bazılarını buraya alabildim, çoğu hafızama kazındı
1. Datça  2. Bodrum  3. Cunda  4. Mazı
Datça tepelerine çıktım, Söğüt sahiline indim
Sırf bu lezzetler için binlerce kilometre yaptım.
Bisiklet bu yıl da mümkün olduğunca hayatımdaydı. Aşırı sıcak ya da aşırı yağış olan günler dışında ev-ofis arası her gün 8 km. bisiklete bindim. Tabii yeterli değil ama yine de bir hareket işte.  Bu yıl biraz daha zaman ayırmayı istiyorum.
Ege'de dolanırkenki yüz ifademle İstanbul trafiğindeki halim her şeyi anlatıyor aslında
Bu yaz şeytanın bacağını kırıp vizeye başvurunca karşı adalara seferlerim başladı. Oranın kültürüyle daha sıkı ilişki kurdum
Adalara seyahatlerimden hatıralarla döndüm
Kalymnos çok farklı şekilde beni etkiledi. Oraya her gidişimde daha sevmeye başladım. Neyse ki pek gidilen ada değil. Çünkü bir turistin ilgisini çekecek fazla bir şey yok. Sakin, eğlence mekanı yok denecek kadar az. Olanlar da özellikle bizim insanımızı cezbetmeyecek türde olunca Leros'a teknesiyle gelen Türkbükü takımını görmüyorsunuz


Adalara yaptığım gezilerden kalanlar...
Yılın son günü aynı zamanda annemin yaş günü. Çok şükür, bu yıl da birlikte kutladık.

Yorumlar

  1. Daha nice güzel anlar yaşamanızı dilerim, sağlıkla, huzurla... Candan Büge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Size de sağlıklı, mutlu bir yıl dilerim.

      Sil
  2. Sizi zevkle takip ediyorum, sıkılmadan birkaç defa okuduğum yazılarınız var, bu arada , Datça' dan Fevzi Çıkıkçı ortak dostumuzmuş,.. İyi seneler dilerim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?