Konserlerine gittiğim cazcılar.

Caz en çok dinlediğim, en sevdiğim, CD arşivimin en önemli bölümünü oluşturan müzik türü. Yanı sıra Dünya müzikleri, Latin, Balkan -özellikle Yunan- müziklerini de çok seviyor, dinliyorum. Hele Bodrum'da yaşamaya başladıktan ve de deniz ve yelken ile haşır neşir olmaya başladıktan sonra, karşı adalara gide gele Yunan müziği arşivim de çok gelişti. Yaz akşamları bir Yunan adası limanında Glaros'un havuzluğunda oturup, buzlu bir kadeh uzo içerken buzukinin kıvrak nameleriyle şenlenen Yunan ezgileri iyi gidiyor. Ama cazın yeri ayrı.

Evde olduğum zamanlar özellikle de akşamları müzik dinleyerek geçiyor. Evimde TV yok, yıllardır hiç izlemiyorum. Yaşadığımız mahalle sakin, evin içi de sakin, akşamları bir şeyler okuyup caz dinlemek her zaman tercihim. Yaklaşık yirmi beş yıldır CD alıp koleksiyonumu zenginleştirdim. İki bin civarı CD'nin yaklaşık bin beş yüz kadarı caz CD'si. Bu arşivin tamamına yakınını, kuzenim Hakan'ın Lale Plak mağazasından alarak oluşturdum. Arada yurt dışına gittiğimde de mutlaka CD mağazalarına uğrayıp zaman geçirdiğim olurdu. Artık Lale Plak mağazası yok, maalesef kapandı. Ben de eskisi gibi CD alamayacağım muhtemelen, iTunes ve mp3 formatını daha çok kullanacağım. Hiç bir zaman bir CD dinleme zevkini alamadığım bu duruma alışmak zorundayım.






Hakan ile Lale Plak'ta
Geçen gün aklıma geldi. İstanbul'da yaşarken ne kadar önemli caz müzisyenlerinin konserlerine gittim diye. Konserleri hatırlamaya çalıştım, birer birer gözümün önünden geçtiler. O zamanlar henüz ayrı bir İstanbul Caz Festivali yoktu, caz konserleri İstanbul Festivali diye tanımlanan, ağırlıklı klasik müziğin yer aldığı festival programının içinde yer alırdı. İlk gittiğim konser hangisiydi hatırlamıyorum ama 1980'li yılların ikinci yarısında şimdi Lütfi Kırdar olan eski Spor ve Sergi Sarayı'nda Modern Jazz Quartet, Oscar Peterson konserlerine gittiğimi net hatırlıyorum. AKM'de Chick Corea konseri unutulmazdı. Açıkhava'daki Miles Davis keza. Derken bu isimlerin listesini çıkarmaya karar verdim ve her birinin arşivimdeki CD'lerinden birer parçayı seçerek burada yer vermek istedim. Öyle sanıyorum ki bende CD'si olmayan bir iki müzisyeni atladım ama 45 müzisyeni hatırladım. Böyle bir liste yaptım, şimdi burada yayınlıyorum. Dilerseniz dinlerken arşivinize indirebilirsiniz de.

Cazsever dostlar umarım beğenirler, arşivlerine katarlar.


Yorumlar

  1. Lale Plak'a üzüldüm.:( Listenin spotify versiyonunu yapayım da buraya yazayım dedim ama, bazı şarkıların buradakini halini bulamadım. Ya yok, ya da benim bilgisizliğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spotify caz konusunda çok da zengin değil, o nedenle bir çok müzik bulunamayabiliyor.

      Sil
  2. Amme Hizmeti Yapmışsınız , Elinize, Emeğinize Sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bodrum'da ne iş yaparım?

Bodrum'da nereye yerleşilir?

Bodrum'a tatil için geliyorsunuz. Peki nereye geliyorsunuz?